Merhaba,
İlk yazımda, sizlerle, iletişimde ‘ben dili’nin gücünü paylaşmak istiyorum.
Kendi yaşamımda ve danışanlarım ile gerçekleştirdiğim koçluk görüşmelerimde, ‘sen dili’nin, ikili ilişkilerimizde iletişimimizi negatif etkilediğini ve problemimizi çözme yolunda motivasyonumuzu düşürdüğünü gözlemliyorum. Bunun aksine, ‘ben dili’nin iletişimimizi ne kadar etkin kılacağını ve güçlendireceğini…
İletişim kurarken tarzımız, kullandığımız kelimeler ve cümleler karşımızdaki kişiler üzerinde farklı etkiler yaratır. Söyleme şeklimiz çoğu zaman söylediklerimizin önüne geçer. Etkin iletişim kurmak için ‘sen dili’ yerine, kendi bakış açımızdan, ‘ben dili’ düşüncelerinin ve duygularının kullanımı büyük önem taşır.
Şimdi gelin birlikte ‘sen’ ve ‘ben dili’ kavramlarına ve bu iki ifade şeklinin iletişimdeki etkilerine bakalım…
‘Sen dili’, hoşnutsuzluğumuzu belirtmek istediğimiz durumlarda, karşımızdaki kişiyi suçlayan, yargılayan bir konuşma şekline dönüşebilir. Burada ifadelerimizde, ikinci şahıs, ‘sen’ vurgulanmaktadır. Kişiye kendini suçlu hissettirir. Karşımızdaki, bu suçluluk duygusu ile hemen kendini savunmaya başlar. İletişimi devam ettirme motivasyonunu ortadan kaldırır. Yaşamakta olduğumuz olayı ya da problemi çözme hedefinden bizi uzaklaştırır.
Şu örneğe bakalım… ‘Çok dağınıksın, sürekli arkanı toplamak zorunda kalıyorum’. Bu örneği ‘ben dili’ ile ifade etmeye çalışalım… ‘Sürekli arkanı toplamak çok zamanımı alıyor ve yoruluyorum’. Örnekten de anlaşılacağı üzere, ‘ben dili’ yaşadığımız, deneyimlediğimiz olayı, kendi bakış acımız ile, bizde bıraktığı etkiyi, karşımızdaki kişiye aktarma şeklidir. Karşımızdakini suçluluk duygusu içine sokmaz. Dolayısı ile kişiyi, hemen kendini savunma ihtiyacı hissetmeden, empati kurarak, davranışının etkisini anlama yönünde düşünmeye teşvik eder. Karşımızdaki, bu duygu ve düşünceler içinde iken, ‘ben dili’ ile kurduğumuz iletişim sayesinde, biz de kendimizi açık bir şekilde ifade etmiş ve sağlıklı bir tartışma ortamı yaratmış oluruz. En güzel olanı, ‘ben dili’ ile kurduğumuz iletişim, karşımızdakini incitmeden, duygularımızı, nedenleri ile, paylaşmamıza imkan yaratır. Bunu yaparken, karşımızdaki kişiye, bu davranışın değişmesi için de sorumluluk vermiş oluruz.
Sadece anlamak ya da anlatmak yerine anlaşmak istiyorsanız, duygu ve düsüncelerinizi açık ve net bir şekilde ifade etmek ve sorunlarınızı çözüme ulaştırmak istiyorsanız, ikili ilişkilerinizde ‘ben dili’ni kullanmaya çalışın… İlk zamanlar belki de ifadelerinizi ‘ben dili’ne çevirmek size çok doğal gelmeyebilir. Bununla birlikte, günlük hayatınızda pratik yaptıkça, bu ifade şeklini bolca kullanmaya başladıkça, iletişimdeki gücünü farkedeceksiniz…
İletişim halinde iken söylediklerimiz kadar nasıl söylediğimizin de farkında olduğumuz keyifli günler dilerim..