Bir anlığına gösterdiğiniz çabanın fark edilmediği ya da fark edildiği ancak size hiç bir yorum yapılmadığını düşünün… Kendinizi nasıl hissedersiniz?
Yaptığımız aktivite ile ilgili kendi değerlendirmemizi yapsak da çoğu durumda başkalarının (iş arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, ailemiz, arkadaşlarımız,…) görüş ya da değerlendirmelerine ihtiyaç duyarız. Yaptığımız iş, büyük ya da küçük, önemli ya da önemsiz olsun, gösterdiğimiz çabanın görülmesini, fark edilmesini ve mümkünse bizimle paylaşılmasını bekleriz. Bununla birlikte, bu değerlendirmeleri geri bildirim olarak alma fikri biraz tedirginliğe de neden olabilir. Bu tedirginliğin temel nedeni geri bildirim almayı çoğu zaman sanki birşeylerin ters gittiğine dair bir mesaj olarak algılamamızdan kaynaklanır. Halbuki alacağımız geri bildirimi (kimi zaman negatif kimi zaman pozitif olabileceğini aklımızda tutarak) nezaket ile karşılayarak,
- karşımızdakinin bakış açısını öğrenebilir,
- ilerleme düzeyimizi tartışabilir,
- kendimiz hakkında farkındalığımızı arttırabilir,
- güçlü ve geliştirmemiz gereken alanları belirleyebilir,
- ilişkimizdeki güven düzeyini arttırabilir,
- kendimizi daha iyiye taşıyacak bir motivasyon aracı olarak kullanabilir,
- duyduklarımızı/öğrendiklerimizi kullanarak aksiyona geçmek için mükemmel bir fırsat olarak değerlendirebiliriz.
Peki nasıl bir yol izleyerek kendi gelişimimize bu düzeyde katkı sağlayan geri bildirim alma sürecini etkin kılabiliriz?
- Geri bildirim almaya açık ve istekli olduğumuzu göstererek,
- Karşımızdaki kişiyi savunmaya geçmeden aktif bir şekilde dinleyerek anlamaya odaklanarak,
- Belirgin/iyi tanımlanmış örnekler isteyerek,
- Söyleneni alıp kabul ederek,
- Dinlerken tepkilerimizin farkında olarak,
- Söz konusu konu ile ilgili ilerleme gösterme adına önerilerini sorarak,
- Geribildirimi için teşekkür ederek,
- Analiz edip değerlendirerek ve ne şekilde kullanacağımıza karar vererek,
- … ve elbette aksiyona geçerek..
Günlük hayatımızda ‘geri bildirim alma’nın gücünden nasıl yararlanacağımıza gelince…
- Çok iyi hazırlandığınız bir toplantıda yapacağınız sunuş ile ilgili, objektif gözlemlerini paylaşacağına inandığınız katılımcılardan (yöneticileriniz, ekip arkadaşlarınız, başka bir fonksiyondaki çalışma arkadaşlarınız,…) sunuş sonunda, sunuş becerilerinize dair geri bildirimlerini paylaşmalarını rica edebilirsiniz.
- Üyesi olduğunuz bir projenin bitiminde, proje lideri ya da takım arkadaşlarınızdan yaklaşımınız, performasınız, neleri iyi yaptığınız, sonraki projelerde neleri daha iyi/farklı yapabileceğinize dair görüşlerini isteyebilirsiniz…
- Performans yönetim sisteminin bir parçası olarak yılda bir ya da iki kez gerçekleştirilen performans değerlendirme görüşmelerine, sadece performansınızın not olarak değerlendirilmesi beklentisinin ötesine geçerek, gelişiminize sağlayacağı katkıyı düşünerek ‘geri bildirim alma’ya açık ve istekli bir şekilde hazırlanabilirsiniz…
- Yine günlük hayatınızda artık sağlıklı bir yaşam sürdürmek adına aldığınız kararları uygulamadaki yaklaşımınız, sürekliliğini ne düzeyde sağlayabildiğiniz, bu süreçteki duygularınız, davranışlarınıza dair eşinizden/partnerinizden objektif gözlemlerini paylaşabilecekleri geri bildirim talebinde bulunabilirsiniz…
Unutmayalım ki, tüm bu örneklerin her birinde duyacağımız övgü ya da iltifatlar kendimizi iyi hissettirecekken, neyi daha iyi ya da farklı yapacağımıza dair duyacağımız geri bildirimler, o an kendimizi iyi hissettirmeyebilecek olsa da uzun vadede gelişimimize en çok katkı sağlayacak olan değerlendirmeler olacaktır.
Geri bildirim alabileceğiniz konu ya da ortamların daha bir farkında olarak, öğrenerek gelişim gösterdiğiniz keyifli günler diliyorum.